Kelkkaurat Etelä-Karjalan alueella on toista tuhatta kilometriä kelkkauria, joita ylläpidetään alueilla sijaitsevien kelkkakerhojen toimesta. Lappeenrannan ja Lemin eli yhteensä noin 100 kilometrin osalta tämän tehtävän hoitaa Karjalan Kelkka eli me aktiiviset seuralaiset. Urilla ajamiseen tarvitset ajoluvan eli joko moottorikelkkaasi kiinnitettävän uratarran tai päivän kerrallaan voimassa olevan päiväluvan. Uratarra kuuluu jäsenmaksuumme, jolloin jäseneksi liittyminen on järkevää – olet samalla hinnalla vahvemmin mukana tukemassa harrastustamme. Lue lisää jäsenyydestä täältä. LIITY JÄSENEKSI Karjalan-Kelkka-Paakuva-Ikoni

KARJALAN KELKAN URAT

Oheisesta kartasta voit katsoa seuramme ylläpitämän reitistön sekä matkan varrella olevat levähdys- ja tankkauspisteet. Näillä urilla voit ajaa, mikäli sinulla on uratarra tai päivälupa. Ajolupa kattaa myös alueella näkyvät vesistön ylitykset.

SUOMEN KELKKAURAT

Tutustu koko Suomen kelkkareitteihin oheisesta kartasta. Huomioithan, että osa kartassa näkyvistä kelkkaurista ei ole virallisia, vaan yksityisten lisäämiä.

Uratarramme oikeuttaa ajamaan Karjalan Kelkan urien lisäksi seuraavien kelkkaseurojen urilla: Joutsenon Moottorikelkkakerho Ry, Taipalsaaren Moottorikelkkailijat Ry, Savi-taipaleen Moottorikelkkakerho Ry, Luumäen Moottorikelkkakerho Ry, Korven Kiitäjät Ylämaa, Kaakkoisrajan Kelkkateam ry, Vuoksen Moottorikelkkaklubi, Ruokolahden Moottorikelkkailijat Ry, Rautjärven Moottorikelkkailijat Ry, Kärkikuntien Moottorikelkkakerho Ry

URILLE VAIN PÄIVÄKSI?

Mikäli sinulla ei ole uratarraa tai saavut esimerkiksi muualta Suomesta Karjalan Kelkan urille vain lyhyeksi aikaa, voit ostaa päiväluvan. Päivälupa kustantaa 5 € ja se maksetaan suoraan Karjalan Kelkan tilille. Voit siis lähteä ajamaan milloin mielesi tekee – muista vain tallentaa tosite tilisiirrosta, jotta voit tarvittaessa todistaa maksun.

Maksutiedot:

Saaja: Karjalan Kelkka Ry
Tilinumero: FI46 5227 0840 0237 96

URILLA AJAMINEN

Ajonopeudesta:

Kelkkaurilla on voimassa nopeusrajoitukset 60 km/h maalla ja 80 km/h vesialueilla liikuttaessa. Näiden lisäksi urilla on erillisiä nopeusrajoitusmerkkejä, joilla on määrätty alhaisempi nopeusrajoitus. Näitä rajoituksia on syytä noudattaa turvallisuuden lisäksi myös siksi, että ne ovat ehtona uran pysymiselle ko. paikoilla. Eli noudattamatta jättämisellä voit aiheuttaa kyseisen urapätkän lakkauttamisen. Uuden uralinjauksen tekeminen on monin paikoin mahdotonta. Myös erityisesti katusiirtymillä on syytä noudattaa rajoituksia. Jos et tiedä mikä nopeusrajoitus on voimassa katusiirtymällä ajettaessa, noudata rajoitusta 20 km/h.

Urilla ajaminen:

Muista pysytellä ajouralla kelkkaillessasi. Uran linjaus on sovittu maanomistajien kanssa, joten sopimusta on syytä noudattaa. Monissa paikoissa uralinjaus on sellainen, että ajaminen muutakin ajolinjaa olisi mahdollista, kuten esimerkiksi peltoalueilla. Näissäkin tapauksissa muista pysytellä avatulla ajouralla. Jos et tiedä missä uralinjaus kulkee, älä lähde itse avaamaan uutta uraa, vaan odota että joku linjauksen tietävä avaa sen.

Kelkkauria hoidetaan ja lanataan pääsääntöisesti talkootyönä vapaaehtoisten toimesta. Näin jokaisen kelkkailijan panos urien kunnossa pysymiseen on tärkeä. Syksyn ensimmäisillä ajokerroilla on hyvä levittää käytössä oleva ajoura mahdollisimman leveäksi, kuitenkin urapohja huomioiden. Levittämisellä helpotetaan tulevaa lanaamista sekä saavutetaan kestävämpi ja ajettavampi kelkkaura. Alkutalven ensimmäiset reissut tulee ottaa hieman rauhallisemmin ja varovaisesti ajellen käyttää koko leveyttä kalustoa kuitenkaan särkemättä. Samat asiat tietysti koskee lumisateen jälkeistä ajelua.

Muutoinkin talven mittaan tulee välttää samoissa suksenjäljissä ajamista, josta seurauksena ura kuluu kohtuuttoman nopeasti ja ajamisesta tulee vähemmän hauskaa. Lisäksi lanaaminen ja muu huoltaminen vaikeutuu. Pyri siis käyttämään koko ajouraa hyödyksi kelkkaillessasi. Toki paljon ajettaessa tietty ajolinja muotoutuu, mutta se on normaalia.

Jos pääset kelkkailemaan vastalanatulle uralle, joka ei ole ehtinyt vielä kovettua, kunnioita lanaajan tekemää työtä ja ota tuo ajoreissu rauhallisemmin. Tämä ei tarkoita sitä, että täytyisi ajaa hissutellen. Voit ajaa samaa vauhtia kuin muutenkin, mutta turhia sudittelematta ja vähemmällä reuhaamisella.

Ota etukäteen vauhtia uralla oleviin jyrkkiin ylämäkiin siten että sinun ei tarvitse sudittaa keskellä ylämäkeä. Vauhdin osaa kokemuksen karttuessa mitoittaa siten että mäen päälle pääsee lähes rullaamalla. Kevätaurinko sulattaa suditetut ylämäet todella nopeasti paljaaksi, jolloin mäkien ylittäminen on entistä hankalampaa.

Pyri ajamaan tienylityskohdissa eri uraa kuin edelliset ylittäjät. Tällä vältämme sen että syviä uria, joihin kelkka juuttuu astinlaudoista kiinni, ei pääse muodostumaan. Tämä on edessä viimeistään keväällä kun penkat jäätyvät. Jos turvallisuus huomioiden on mahdollista, pysäytä kelkka muutamaa metriä ennen tienylitystä. Varmista ettei autoja tule ja lähde rauhallisesti sudittamatta liikkeelle. Tällöin varmistat liikkeelle pääsemisen ja turvallisen tien ylittämisen.

Samalla kun kannat huolta urien kunnosta, niin myös kelkkasi telamatto ja voimansiirto säilyvät pidempään ehjinä. Korostettakoon, että edellä mainitut asiat eivät poissulje, eikä niillä halutakaan sulkea pois urheilullista kelkkailua, vaan päinvastoin. Ajovauhti harkitsevilla ja rauhallisilla otteilla ajettaessa jopa kasvaa.

Huomioi aina uralla vastaantulijoiden mahdollisuus ja sovita vauhtisi siten että saat kelkan pysähtymään ajoissa. Ota myös huomioon, että uralla saattaa olla muita ulkoilijoita.

Turvallisia kelkkailukilometrejä,

KARJALAN KELKKA RY


ANNA PALAUTETTA URISTA

Mikäli urilla liikkuessasi huomaat jotain, mikä kaipaa seuran huomiota, voit ilmoittaa sen tällä lomakkeella. Vaaranpaikka-ilmoitukset pyrimme tiedottamaan mahdollisimman pian sekä seuran Facebookissa että verkkosivuillamme.

[recaptcha class:roskapostisuodatin]

Liity jäseneksi

Jäsenyyden hinta 40 € sisältää uratarran. Täytä ja lähetä tietosi tällä lomakkeella, niin saat maksuohjeet sähköpostilla. Toimitamme sinulle uratarran postitse.


[recaptcha class:roskapostisuodatin]

Päivitä tietosi

Mikäli olet jo jäsenemme, mutta yhteystietosi ovat muuttuneet, voit päivittää omat tietosi tällä lomakkeella.


[recaptcha class:roskapostisuodatin]

Liity jäseneksi

Täytä ja lähetä tietosi tällä lomakkeella, niin saat maksuohjeet sähköpostilla. Toimitamme sinulle uratarran postitse.


[recaptcha class:roskapostisuodatin]